nedeľa 31. marca 2013

sledujeme: "bola to krása, čo ho zabila"

Všetko to začalo pred Vianocami. Zháňali sme s Tomiku darčeky a čo by tak mohlo byť lepším darčekom ako kniha? Tak sme obehali Pantu Rhei, Martinus (aj Lacné knihy).. A práve v posledne menovanom kníhkupectve sme narazili na tenkú knihu v mäkkej väzbe: King Kong.
Tomiku túto knihu dostal pod stromček, prečítal a nedávno posunul mne. Napriek tomu, že to nie je práve hrubá kniha, chvíľu mi trvalo dočítať ju (len v poslednej dobe bolo menej voľného času). 

Asi každý pozná kráľa Konga, obrovskú gorilu, ktorá neodolá kúzlu krehkej blondínky. 

V skratke táto knižná verzia opisuje svet filmárov v tridsiatych rokoch minulého storočia, ktorí chceli nakrútiť príbeh plný dobrodružstva, príbeh odohrávajúci sa na neznámom, doteraz neprebádanom mieste našej planéty, na čele s Carlom Denhamom. Jeho nový film má byť iný, má priniesť niečo nové v dobrodružnom filme, zápletku: vzťah Kráska & Zviera. Prináša na nebezpečnú a dobrodružnú plavbu nežnú plavovlásku Ann Darrow, do ktorej sa zamiluje robustný, trošku nevrlý námorný dôstojník Jack Driscoll, ktorý nie je priaznivcom žien na lodiach, ale Anninmu pôvabu jednoducho neodolá a ukazuje svoju citlivú stránku. Po príchode na Ostrov Lebiek domorodí obyvatelia Ann unesú, aby ju mohli "obetovať" ako nevestu pre ich božstvo, kráľa: Konga. Jack ju chce zachrániť, tak sa vyberie s členmi posádky na záchrannú, nebezpečnú a pre mnohých poslednú misiu. Po ceste sa stretávajú s rôznymi predhistorickými tvormi, ktoré by už dávno mali byť vyhynuté. Jack Ann zachráni, ujdú Kongovi, avšak ten sa Ann nechce len tak vzdať, tak ich prenasleduje. Denhamovi a jeho tímu sa podarí Konga chytiť a priviezť do New Yorku, kde ho chce predstaviť ako 8-my div sveta. Ani oceľové reťaze však Konga neudržia, znova unesie Ann a vylezie na Empire State Building, kde ho vojenské lietadlá zostrelia. Denham nad mŕtvym telom Konga povie niečo v zmysle: "Bola to krása, čo ho zabila."

Keďže King Kong bol odjakživa obľúbeným námetom pre filmárov, existuje o ňom mnoho filmov. Rozhodla som pozrieť si 3, ktoré by sa mali námetom najviac podobať a to prvý z roku 1933, ďalší z roku 1976 a zatiaľ poslednú verziu z roku 2005.

1993
Tento sa mi pozdával asi najviac. Dámy boli dámami, gentlemani boli gentlemanmi. Jack ako drsný námorník, ktorý dáva najavo, že žena na loď nepatrí, pri krehkej Ann precitne a ukáže svoju nežnú tvár, keď Ann ostýchavo povie, že ju miluje. No krása. Škoda, že sa to už nevidí. Film mal prekrásnu atmosféru, kniha, ktorú som čítala bola prepisom práve tejto verzie filmu.
1976
Tak táto verzia sa mi už toľko nepáčila, z niekoľkých dôvodov. Najväčším bolo asi mamonárstvo, honba za bohatstvom. Dej začal na lodi, ktorá plávala k tajomnému ostrovu, na ktorom si Wilson myslel, že nájde obrovské náleziská ropy, lebo ostrov je už dlhé roky zahalený do hmly. Na loď sa ako čierny pasažier dostal vedecký pracovník Jack, podľa ktorého na ostrove nenájdu ropu, ale za hmlu môže niečo živočíšneho charakteru. Na loď sa po stroskotaní jachty dostane v záchrannom člne kráska Dwan (jej postava sa mi nepáči, príde mi ako hlúpučká zlatokopka). Samozrejme, keď dôjdu na ostrov, situácia sa opakuje, Dwan unesú domorodci a podhodia ju pri rituálnej obete Kongovi ako nevestu. V tejto verzii Konga vykresľujú ako citlivého, k Dwan sa správa s nehou. Jack s posádkou sa opäť púšťa na záchrannú misiu, z ktorej prežijú len dvaja. Dwan zachráni práve vtedy, keď na Konga zaútočí obrovský had. Kong ich naháňa do dediny, kde je naňho nastražená pasca s chloroformom a odvážajú ho do New Yorku. Nasleduje veľká show, Kong v reťaziach, Dwan priviazaná ako na ostrove, novinári sa pri nej predbiehajú, sácajú ju z každej strany, Kong sa nahnevá, urve sa z reťazí, znova nájde Dwan a ide s ňou k World Trade Center. Tam naňho útočia muži s plameňometmi, Kong preskočí na druhú vežu WTC, kde ho ale zastrelia vojenské helikoptéry. "Bola to krása, čo ho zabila."
2005
Táto verzia mi príde ako remake verzie z roku 1993, avšak s niekoľkými obmenami. Jack nie je námorný dôstojník, ale píše divadelné hry a scenáre, na lodi sa ocitne vďaka ľsti Denhama. Tiež je však nevrlý, necitlivý, avšak Ann v ňom vzbudí city. Na lodi je aj "akčný herec" Bruce Baxter, ktorý tvrdého chlapa len hrá, avšak nakoniec práve on pomôže zachrániť Jacka a Carla, ktorých napadol obludný hmyz na ceste za záchranou Ann. Okrem kopy obrovského hmyzu sa tam taktiež preháňa množstvo dinosaurov. Ďalšou zmenou je vzťah Ann a Konga, tá sa ho snaží zaujať groteskou a celkovo sa "spriatelia" a nechce sa podieľať na Kongovom uväznení a prevoze do USA. Dokonca sa ho pokúša chrániť pred vojenskými lietadlami na vrchole Empire State Building, aj keď bez úspechu. Z konca taktiež nie je jasné, ako to dopadne s Ann a Jackom, škoda, bozk na koniec by mi pridal slzičku. A samozrejme nakoniec: "Bola to krása, čo ho zabila."


Obrázok: jeden, dva, tri


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára