nedeľa 24. marca 2013

francúzi nedržia diétu..

Prečo? Je im to jedno? Nechcú vyzerať dobre? Nemajú zrkadlá? Zamyslime sa. Francúzi vyzerajú šťastne a skvelo!!

"Francúzi nedržia diétu" je titul jednej z mnohých kníh nielen o správnom jedení, ale aj o životnom štýle, vďaka ktorému vysnívanú postavu dosiahnuť. Ježiško mi túto knižku priniesol, chvíľu mi trvalo, kým som sa ňou prelúskala a až teraz som sa rozhodla, že je čas. Základom je 10 jednoduchých krokov. Začíname.

Čo Francúzi jedia?

Krok 1: Zabudnime na nepravé potraviny
Čo teda Francúzi jedia? Ich klasický obed sa skladá z niekoľkých chodov. Napríklad predjedlo v podobe pochúťky z tučnej kačacej pečene, ako hlavný chod tučné kačacie prsia so zeleninou a ako zákusok napríklad kúsok ovocnej torty a samozrejme nakoniec nejaký syr. 
Nejde Vám to do hlavy? Ani mne nešlo, až kým som nečítala ďalej. Prečo si to môžu dovoliť? Lebo jedia pravé potraviny.  
Znie to jednoducho, však? Ale čo sú pravé potraviny? Naučme sa čítať etikety. Venovať pozornosť zloženiu pred množstvom cukrov, tukov, bielkovín. Ak má balený chlieb namiesto 4 ingrediencií až 4 riadky rôznych surovín, už to asi ani nemôže byť pravá potravina, však? Všetky objavy vynájdené človekom nie sú potraviny!! Urobme si život jednoduchým: Jedzme jedlo a keď to nie je jedlo, tak to nejedzme.

Ako začať? Vyprataním chladničky, či komory od starých - nepravých potravín predtým, ako začneme kupovať pravé potraviny. Že to bude úloha ťažká, priam nemožná? Óóó áno, takto zistíme, že práve nám dôverne známe potraviny sú práve tie, ktorých sa musíme zbaviť. Tak tri - štyri, ide sa do skúmania zloženia jednotlivých potravín a vyhadzovanie škodcov nemilosrdne do koša!

Podozrivé produkty sú napríklad všetky sýtené nealkoholické nápoje, výrobky neobsahujúce cukor, vrecúškové omáčky, polievky v konzerve, krekery, čipsy, chleby balené v obaloch z plastu, potravinárske výrobky balené v krabiciach alebo vrecúškach, raňajkové cereálie, tortové korpusy, hotové jedlá, ktoré stačí ohriať v mikrovlnke, hranolky, krokety, Tortillové placky, umelé napodobeniny mliečnych výrobkov, nízkotučné jogurty, mrazená pizza, mrazené hotové jedlá na pečenie v rúre a mnoho, mnoho ďalších..
Krok 2: Vyberajme si báječné jedlá
Zmapujme si obchod s potravinami, v ktorých uličkách sa nachádzajú pravé a v ktorých nepravé potraviny. Naplňme chladničku/špajzu výberom zdravých potravín. Zvyknime si nakupovať organickú zeleninu (ideálne pestovanú v blízkosti), mäso, normálne mliečne výrobky a balené potraviny, ktoré sú prírodné.
A áno, môžme aj alkohol, ideálne čierne pivo alebo červené víno.
Krok 3: Zbavme sa svojej túžby po sladkom
Ako? Ochutnávaním. Chuť a aj my sa staneme lepšími pri ochutnávaní. Začnime pravou čokoládou s vysokým obsahom kakaa. Nielenže prebudíme svoje zmysly, ale zároveň sa naučíme rozpoznať, aké výborné sú zdravé jedlá a aké nechutné sú tie nepravé. Zakaždým, keď jeme, doprajme si niekoľko minút, aby sme sa zamysleli nad tým, aké sladké to jedlo je, ako vyzerá na tanieri, akú má vôňu, ako sa niektoré chute prejavia skôr, niektoré neskôr, akú textúru má jedlo v našich ústach.
Ako Francúzi jedia?

Krok 4: Strávme viac času vychutnávaním svojho jedla
Precíťme a vychutnajme si chuť aj vôňu jedla tým, že budeme jesť malé porcie a budeme jesť pomaly. Chce to prax, praxou si zafixujeme trvalé zvyklosti pri jedení.
Milujme jedlo, doprajme si aspoň 20 minút na to, aby sme zjedli svoje jedlo. Kontrolujme si tempo, vychutnajme si ho v spoločnosti svojich priateľov. Ak máme v ústach jedlo, tak položme tanier, vidličku, lyžicu, šálku alebo misku tak, aby sme to nedržali v ruke. Uvoľnime sa.
Krok 5: Plánujme, že si dáme repete
Naložme si len takú porciu, o ktorom budeme vedieť, že nám nebude úplne stačiť a doprajme si dostatok času a vychutnajme si ho. Myseľ a telo odlišne pristupujú k hladu. Telo si uvedomí, že potrebuje jedlo a myseľ to množstvo dramaticky zvýši. Riešením je tento zdanlivý hlad považovať za menší, ako sa zdá.
Záleží na veľkosti taniera - odložme veľké taniere. Jedzme z tanierov strednej veľkosti a stane sa z nás stredne veľký jedák.

Krok 6: Nejedzme a nepime naraz
Voda je dobrá, ale väčšina zdravých ľudí nepotrebuje "denne aspoň 8 dvojdecových pohárov vody". Nápoj, či už je to voda, víno, čaj, džús alebo pivo, iba po malých dúškoch. Trénujme nejesť a nepiť v tom istom čase. Skôr ako sa napijeme, prehltnime jedlo, ktoré máme v ústach. Tak nikdy nepoužijeme nápoj na "spláchnutie" jedla. Ak máme problém s prehltnutím jedla, porcia bola priveľká. Vždy kupujme malé nápoje.

Krok 7: Jedzme všetko, čo len chceme
"Zakončovač" je metaforou pre celý francúzsky štýl jedenia. Predstavuje lásku k dobrému jedlu, zámenu množstva za kvalitu a dôležité je mať potešenie z toho a vychutnať si to, čo máme pred sebou. Potom, ako sme dojedli, počkáme 10 minút a následne si dajme "zakončovač": syr, čokoládu, orechy, čaj alebo kávu. Dbajme však na to, aby porcie boli malé. Skoncujme s konzumáciou občerstvenia medzi hlavnými jedlami.
Žime život, ktorý milujeme

Krok 8: Vráťme sa k rodinnému stolovaniu
Atmosféra okolo rodinného stola podporuje výber zdravých jedál, kontrolovanú konzumáciu a lepší vzťah k jedlu. Takáto istá príjemná atmosféra sa dá navodiť doma, v reštaurácii, dokonca aj v prípade nás slobodných jedincov.
Krok 9: Nájdime svoj pokoj v duši
K poľaveniu stresu dochádza prostredníctvom smiechu, uvoľnenia tela aj mysle a jasného ducha, pričom existujú jednoduché dýchacie postupy, ktoré nám môžu pomôcť, aby sme našli pokoj v duši každý deň. 
Obklopujme sa príjemnými ľuďmi, každý deň sa smejme, dobre sa vyspime.
Krok 10: Nemusíme chodiť do posilňovne
Buďme aktívni, aj keď necvičíme. Naplňme život pohybovými aktivitami, ktoré radi robíme, namiesto úmorne nudných cvičebných programov, ktoré máme pocit, že by sme mali robiť.

Nikdy som nebola za diéty, nie som práve typ, ktorý by si vedel odriekať potešenie z jedla, ale toto idem vyskúšať (aj keď cez Veľkú Noc to bude asi náročnejšie :D). Stále s tým môžem seknúť. :D Záložky mám narobené, aby som niečo dôležité nezabudla (hlavne tú časť s tým alkoholom :D) Pondelok 24.3. bude môj prvý deň a budem sa dobrovoľne hlásiť, či je to naozaj účinné, či je to len ďalšia z kníh sľubujúca modré z neba, držím si palce ;)





Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára