sobota 25. mája 2013

pečieme: živánska & muffiny z ovsených vločiek / baking: živánska & oatmeal muffins

Moje najobľúbenejšie jedlo na svete, nerozumiem, prečo som ho už dávno nerobila, Živánska. A keď už bola rúra vyhriata, prečo nie aj nejaké koláčiky?
My favorite meal on Earth, I don't know, why I haven't prepared it for a long time, Živánska. And since the owen was heated, why not making some cookies also?

Živánska (neviem, ako by som to preložila - I don't know how to translate this)

Keďže je to vážne moje najobľúbenejšie jedlo, pripravila som ho za celý pekáč (nákŕmila by sa aj celá rodina :D).
As it is really my favorite meal, I've prepared the whole pan (even a whole family could be fed :D)

2 kg zemiakov
4 párky
2 kuracie prsia
1/2 kg cibule
cherry paradajky 
zelená/biela paprika
soľ a čierne korenie
slanina
paradajkové pyré
trocha vody

2 kg of potatoes
4 sausages
2 chicken breasts
1/2 kg of onion
cherry tomatoes
green/white bell pepper
salt & pepper
bacon
tomato puree
a bit of water


Všetky ingrediencie som nakrájala na kúsky / kolieska.
I've chopped all the ingredients into the pieces.

Rúru som dala vyhriať na najvyššiu teplotu. Na pekáč som naukladala ingrediencie v poradí: zemiak - cibuľa - mäso - zemiak - cibuľa - párok, atď. pričom prvá aj posledná surovina bol zemiak. Takto som zaplnila celý pekáč a suroviny, ktoré sa zvýšili, som len ich popchala do voľných medzier. Rovnako sa tieto suroviny môžu najskôr takto postupne napichovať na špajle a uložiť na pekáč. Alebo ak sa nám vôbec nechce, stačí to len všetko nahádzať na pekáč.
I preheated the owen to the highest temperature. I put the ingredients into the pan as follows: potato - onion - meat - potato - onion - sausage, etc. while the first and the last ingredient was potato. This way I filled all the pan and I put all the ingredients that left into the gaps. We can also pin the ingredients on the skewers and put into pan. And if we are really lazy, we can just put everything on the pan as we wish.


Celé som to osolila a okorenila, na vrch som dala paradajky a papriku a poliala som paradajkovým pyré, podliala vodou a na vrch som naukladala slaninu. Zakryla som alobalom a dala piecť na cca 45 minút. Po 45 minútach som odkryla alobal a nechala som ešte asi 15-20 minút.
I salted and spiced the whole meal, put tomatos and bell pepper on the top, pour the tomato puree, basted with water and put some bacon on the top. I've covered with the foil and put into the owen for about 45 minutes. Then after 45 minutes I uncovered the pan and baked it for another 15-20 minutes.

 




Muffiny z ovsených vločiek s pomarančovou polevou / Oatmeal muffins with orange icing

1 hrnček mlieka
1 hrnček ovsených vločiek
1 vajce
1/4 hrnčeka oleja
1 hrnček polohrubej múky
1/4 hrnčeka cukru
2 ČL prášku do pečiva
1/2 ČL soli
sušené ovocie (brusnice - namočila som ich v šťave z 2 pomarančov)
škorica

Poleva: 1/2 masla, šťava z 1 pomaranča, 2 hrnčeky cukru

1 cup of milk
1 cup of oatmeal
1 egg
1/4 cup of oil
1 cup of semi-wholemeal flour
1/4 cup of sugar
2 TSP of baking powder
1/2 TSP of salt
dry fruit (cranberries - I soaked it in juice from 2 oranges)
cinnamon

Icing: 1/2 butter, juice from one orange, 2 cups of sugar


Ovsené vločky som namočila na 10-15 minút do mlieka. Pridala som vajce, olej a všetky sypké ingrediencie, nakoniec brusnice.
I put oatmeal into the milk for about 10-15 minutes. I put there egg, oil and all mealy ingredients and cranberries at last.

Naplnila som košíčky do 3/4 a dala piecť v stredne vyhriatej rúre (cca 180 stupňov Celzia) na asi 20-25 minút, kým sa cesto nelepilo na špáradlo.
I filled the cups into 3/4 and put into medium preheated owen (approx. 180 degrees Celsius) for about 20-25 minutes till the pastry didn't stick to the toothpick.


Poleva: Všetko som spolu vymiešala na hustú masu a potierala muffiny.
Icing: I scrambled all ingredients into thick meat and put on the top of the muffins.




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára