nedeľa, 13. apríla 2014

pečieme: mrkvové pastelky / baking: carrot pastels

Pečenie je radosť (hera je pečenie :D - ako jedna stará reklama tvrdí - ja si o margarínoch myslím svoje, ale nie o tom som teraz chcela). Pre mňa je ale pečenie niečo viac. To sa ani nedá opísať. Je to niečo ako terapia. 
Ako z obyčajných mrkvových cupcake-ov urobiť krásne pastelky? Jednoducho. Takto.
Baking is pleasure (margarine is baking :D - one old advertisement says - I have my opinion on margarine, but that's not what I wanted to talk about now). For me it's something different. Something indescribable. It is like a therapy. 
How to make beautiful pastels from ordinary carrot cupcakes? Easy. Like this.

Mrkvové pastelky / Carrot pastels

Potrebujeme:
mrkvové koláčiky - recept tu
fondán - recept tu
potravinárske farbivo (červené, žlté, modré, zelené)
ozdobné jedlé perličky, srdiečka, hviezdičky...
práškový cukor
gumené rukavice
pohár na whiskey (prípadne veľká okrúhla vykrajovacia formička)
vykrajovacie formičky rôznych tvarov
jemný štetec (nepoužívaný) a voda

We need:
carrot cupcakes - recipe here
fondant - recipe here
food coloring (red, yellow, blue, green)
decorative edible pearls, hearts, stars...
powdered sugar
rubber gloves
whiskey glass (or big round cutting form)
pastry cutters - different shapes
soft brush (not used) and water

Pri pečení "Drive" torty mi ostal fondán (zabalený do sáčku vydrží niekoľko týždňov). Základný biely fondán som rozdelila na 5 častí (podľa počtu farieb, plus biela). 
When I baked "Drive" cake I made too much fondant, so I stored it in a microtene sachet (it can last like it few weeks). I divided basic white fondant into 5 pieces (based on number of coloring, plus white).

Nasadila som si rukavice, aby som si nezafarbila ruky. Fondán bol trošku tuhý, tak som každý kúsok dala na pár sekúnd do mikrovlnky (cca 10-12 sekúnd), aby sa dal lepšie spracovávať. Pridala som potravinárske farbivo a miesila som, kým celý kúsok fondánu nebol zafarbený (keď sa lepil, pridala som trošku práškového cukru).
I put on rubber gloves, not to color my hands. Fondant was a bit tough, so I put every piece into microwave (about 10-12 seconds), to make it workable. I added food coloring and mixed it in hands till was all piece colored (when it was too much sticky, I added a bit of powdered sugar).


Takto pripravený fondán som rozvaľkala na cca 2 mm (na pocukrovenej pracovnej doske) a pomocou pohára na whiskey som vykrajovala kolieska podľa počtu koláčikov. Zo zvyšného fondánu som vykrajovala rôzne tvary (stromčky, srdiečka, hviezdy, zvončeky, kvietky...)
When I was done with coloring, I rolled each colored fondant with roller (thickness about 2 mm) and I cut circles with whiskey glass (number based on number of cupcakes). I cut different shapes (trees, hearts, stars, bells, flowers...) from the rest of the fondant.

A najlepšia (najkreatívnejšia) časť mohla začať. Každý koláčik som najskôr prikryla veľkým kolieskom.
And now the best (most creative) part could begin. At first, I covered each cupcake with large circle.


Pomocou do vody namočeného štetca som "lepila" rôzne tvary a ozdoby.
I "stuck" rest of shapes and decors on the top using brushed dipped in water.








2 komentáre:

  1. Ty jsou boží, úplně škoda je sníst :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Vďaka, viacerí vraveli, že ich je škoda zjesť, ale zjedli sa veľmi rýchlo :)

      Odstrániť